5 prieskoniniai augalai iš prekybos centro, kuriuos galite lengvai užsiauginti patys

5 prieskoniniai augalai iš prekybos centro, kuriuos galite lengvai užsiauginti patys

Vis daugiau žmonių ieško būdų sumažinti išlaidas, o viena pagrindinių kasdienių eilučių – išlaidos maistui. Tiesa, ne kiekvienas turi galimybių arba pakankamai vietos dideliems daržams, tačiau net ir gyvenant bute galima pradėti auginti kai kuriuos prieskoninius augalus. Jie nereikalauja daug priežiūros, o kai kuriuos net įmanoma užsiauginti be sėklų ar daigų – užtenka jau įsigytų žolelių iš parduotuvės.

Penki prieskoniai, kuriuos galima užsiauginti iš parduotuvėje pirktų ingredientų

Maisto gamyba įgauna visai kitą skonį, jei prieskonius nuskinate tiesiai nuo savo palangės. Pateikiame penkis lengvai prižiūrimus prieskoninius augalus, kuriuos galite pradėti auginti naudojant papraakus stiebelius iš parduotuvės:

  • mėta
  • bazilikas
  • raudonėlis
  • rozmarinas
  • čiobreliai

Mėta

Mėta garsėja kaip vienas iš lengviausiai auginamų augalų. Ji taip sparčiai plinta, kad lauke netgi laikoma invazine – gali užgožti kitus augalus. Tačiau auginant vazonėlyje namų virtuvėje, priešingai, visuomet turėsite po ranka gaivių lapelių.

Norėdami pradėti auginti mėtą, tiesiog paimkite keletą stiebelių iš įsigytos pakuotės ir pamerkite jų galus į vandens stiklinę. Svarbu, kad jokie lapeliai nesiliestų su vandeniu, nes taip jie gali pradėti pūti ar pelyti. Vandenį pakeiskite kas kelias dienas – po poros savaičių pamatysite išaugusias šaknis. Tada mėtas galima perkelti į nedidelį vazonėlį su žeme: tai taps jūsų natūralus prieskonių šaltinis bet kuriuo metu.

Bazilikas

Baziliko sodinimas namuose ne tik dovanos šviežius lapelius, bet ir malonų kvapą jūsų virtuvėje. Panašiai kaip ir mėta, bazilikas sėkmingai auginamas iš įsigytų stiebelių su ilgais lapais. Juos pamerkite į stiklinę vandens – kuo reguliariau jį keisite, tuo greičiau pasirodys šaknys. Pastebėjus naujas šakneles, perkelkite baziliką į vidutinio dydžio drenažuotą vazoną, o lapelius skinkite tik tiek, kiek reikia gaminimui.

Raudonėlis

Raudonėlį taip pat galima sėkmingai užauginti namuose naudojant žaliavas iš prekybos centro. Atrinkite kelis tvirtus stiebelius, pašalinkite lapus, kurie galėtų mirkti vandenyje, ir sudėkite į puodelį vandens. Jį reikia keisti kas kelias dienas, kad nesusidarytų pelėsis. Kai stiebeliai išleis šaknis, sodinkite į vazoną su puria, laidžia žeme. Žolelę laistykite ir laikykite šviesioje vietoje kaip ir kitus augalus. Kad prieskonis klestėtų, niekada nenuskinkite daugiau nei trečdalio užaugusio augalo vienu metu.

Rozmarinas

Rozmarino dauginimas labai panašus į baziliko: rinkitės storesnius, tvirtesnius stiebus, sudėkite juos į vandenį taip, kad lapai nesiliečia su skysčiu. Vanduo turėtų būti keičiamas dažnai. Kai šaknys taps pakankamai stiprios, persodinkite į vazoną su geru drenažu. Rozmarinas mėgsta saikingą laistymą ir daug šviesos.

Čiobreliai

Čiobrelio auginimas nesiskiria nuo kitų čia aprašytų žolelių dauginimo: stipresnius stiebelius įdėkite į stiklinę vandens, kas kelias dienas pakeiskite skystį. Kai po poros savaičių matysite šaknis, persodinkite čiobrelius į vazoną su derlinga žeme. Čiobrelis mėgsta šviesą ir reguliarų, bet ne per gausų laistymą.

Patarimai sėkmingai žolelių priežiūrai

  • Visada nuskinkite ne daugiau kaip trečdalį augalo – tai padės jam atsigauti ir toliau lygiai augti.
  • Reguliariai keiskite vandenį, kad nesukeltumėte šaknų puvimo ar pelėsio susidarymo.
  • Rinkitės vazonėlius su skyle dugne – taip užtikrinsite gerą drenažą.
  • Laikyti žoleles šviesioje vietoje – ant palangės ar arti lango.

Šios paprastos technikos leis mėgautis savomis, šviežiomis žolelėmis kone bet kurioje virtuvėje, o kartu padės sutaupyti ir praturtinti kasdienį maistą natūraliu aromatu bei skoniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *