Figos medis: kilmė, nauda sveikatai ir auginimo patarimai

Figos medis: kilmė, nauda sveikatai ir auginimo patarimai

Figos medis (Ficus carica) – vienas seniausiai žmonių augintų vaismedžių pasaulyje, gebantis suklestėti tiek Viduržemio jūros regione, tiek kitose šiltesnio klimato vietovėse. Figos vaisiai garsėja ne tik savo išskirtiniu skoniu, bet ir naudingomis maistinėmis savybėmis bei gausia simbolika, palikusia pėdsaką skirtingų kultūrų istorijoje. Šis straipsnis išsamiai apžvelgia figos medžio kilmę, biologines savybes, auginimo ypatumus, vaisių naudą sveikatai, tradicinį ir šiuolaikinį naudojimą bei bendrus patarimus norintiems auginti figų medžius tiek lauke, tiek namuose.

Figos medžio kilmė ir paplitimas

Istorinė kilmė ir archeologiniai duomenys

Figos medis kilęs iš Pietvakarų Azijos ir Viduržemio jūros regiono. Archeologiniai radiniai Izraelyje byloja, kad figos buvo vartojamos jau prieš maždaug 11 tūkstančių metų, anksčiau nei javai ar ankštiniai augalai – tai rodo, jog šis vaisius buvo tarp pirmųjų žmonių auginamų kultūrų. Iš ten figos paplito po visą Viduržemio jūros baseiną, Graikiją, Romą ir Egiptą. Senovės Graikijoje figos laikytos svarbiu mitybos bei ekonomikos elementu, o senovės Romoje – klestėjimo ir vaisingumo simboliu.

Paplitimas pasaulyje

Šiandien figos medžiai auginami daugelyje šiltų regionų – nuo Pietų Europos, Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų iki Pietų ir Šiaurės Amerikos, Australijos. Jie mėgstami dėl gebėjimo ištverti sausras bei prisitaikyti prie skirtingų dirvožemių. Tiek komerciniai sodai, tiek sodininkų sklypai ir net namų interjerai dažnai puošiami įvairių rūšių figmedžiais.

Botaninės savybės

Kaip atrodo figos medis?

Figos medis priklauso šilkmedinių (Moraceae) šeimai. Jis paprastai užauga iki 3–10 metrų aukščio, turi storą netvarkingą kamieną, plačią lają ir didelius, giliais dantytais skiautėmis padalintus lapus. Figų lapai žali, šiurkštūs, lapų delninė sandara yra būdinga rūšies išskirtinumu.

Vaisius ir jo struktūra

Botaniškai figos vaisius laikomas ne uoga, bet vadinamas sykoniumi – tuščiavidurė struktūra, kurioje viduje subręsta šimtai smulkių sėklyčių. Atskiros figos veislės gali būti žalios, geltonos, violetinės ar net juodos spalvos, o viduje – minkštimas sultingas, saldus, dažnai su šviesiomis ar rausvomis sėklytėmis. Figos odelė plona, todėl vaisiai itin trapūs ir greitai ima gesti, o tai apriboja jų transportavimo galimybes.

Figos vaisiaus maistinė vertė ir nauda sveikatai

Maistiniai komponentai

  • Figos turi nedaug kalorijų (apie 74–80 kcal/100 g šviežių vaisių) ir yra puikus skaidulų šaltinis.
  • Vaisiuose gausu natūralių cukrų (gliukozės, fruktozės), todėl jie yra saldaus skonio.
  • Figos pasižymi mineralų – ypač kalcio, kalio, magnio, geležies – gausa.
  • Vaisiuje aptinkama nemažai vitaminų: A, K, C, B grupės vitaminų, antioksidantų (fenolių, flavonoidų).

Pagrindinės naudos sveikatai

  • Palaiko virškinimą: Figose esantis skaidulų kiekis padeda žarnyno veiklai, mažina vidurių užkietėjimą ir gerina mikrobiotos pusiausvyrą.
  • Gali padėti valdyti kraujospūdį: Dėl gausaus kalio kiekio figos naudinga širdžiai, ypač mažinant aukštą kraujospūdį.
  • Papildo kalcio atsargas: Figos yra vienas augalinių produktų, kuriame gausu kalcio – svarbu kaulų sveikatai, ypač jei ribojama pieno produktų vartojimas.
  • Pasižymi antioksidaciniu poveikiu: Nemažas fenolinių junginių kiekis gali padėti apsisaugoti nuo oksidacinio streso, mažina tam tikrų lėtinių ligų riziką.
  • Padeda reguliuoti cukraus lygį: Nors figos saldžios, jose esančios skaidulos gali padėti stabilizuoti cukraus absorbciją; tačiau diabetikai turėtų vartoti saikingai.

Remiantis tokių organizacijų kaip Europos maisto saugos tarnyba ar JAV žemės ūkio departamentas duomenimis, figos nėra vaistas, o tik palanki sveikos mitybos dalis.

Figos medis kultūroje ir istorijoje

Simbolika ir reikšmė

Figa daugybėje kultūrų turi simbolinę prasmę: Antikos laikais tai buvo vaisingumo, klestėjimo, žinių bei apsaugos nuo blogio simbolis. Bibliografijos šaltiniuose minimi figų lapai, uždengę Adomo ir Ievos nuogumą, islamo tradicijoje figos apdainuojamos kaip vienas rojinių vaisių, o budizmo legendose minima, kad Budos nušvitimas įvyko būtent po figos medžiu.

Naudojimas kulinarijoje ir liaudies medicinoje

Figų vaisiai jau tūkstančius metų vartojami tiek švieži, tiek džiovinti. Šviežios figos naudojamos desertuose, salotose, kepiniuose, o džiovintos – populiarus ilgo galiojimo užkandis ar ingredientas pyragams, duonai, įvairiems patiekalams. Kai kuriose tautos medicinos tradicijose figos laikytos priemone nuo kosulio, gerklės skausmo, virškinimo sutrikimų; moksliniai tyrimai šių savybių ne visada patvirtina, tačiau figų populiarumas išliko.

Figos medžio auginimo ypatumai

Klimato ir dirvožemio reikalavimai

  • Figos medis mėgsta šiltą, saulėtą klimatą. Jis puikiai jaučiasi vietovėse, kur trumpi žiemos šalčiai (ne žemesnės nei –10°C temperatūros); galima auginti ir šiltnamyje ar dideliuose vazonuose.
  • Toleruoja įvairaus tipo dirvožemius, tačiau geriausiai auga derlingoje, gerai drenuotoje, vidutinio rūgštingumo žemėje.
  • Nors ištveria sausras, kai vaisiai bręsta, svarbu pastoviai laistyti (ypač konteineriuose auginamus augalus), bet vengti užmirkimo.

Sodinimo ir priežiūros patarimai

  • Sodinama pavasarį, pasirinkus vietą, apsaugotą nuo stipraus vėjo.
  • Pirmus kelerius metus verta mulčiuoti pagrindą ir reguliariai genėti šakeles, kad formuotųsi stiprus medis ir užaugtų skanių vaisių.
  • Vazonuose figas galima pernešti į patalpą žiemą – taip apsaugosite nuo žiemos šalčių, ypač šiauriniuose regionuose.
  • Genėjimas rekomenduojamas po vaisių derliaus nuėmimo – pašalinkite pažeistas, silpnas ar pernelyg tankias šakas.

Platinimas ir dauginimas

Figų medžiai dažniausiai dauginami auginiais, retai – sėklomis, nes auginiai išsaugo motininio augalo savybes. Daigai įsišaknija gana lengvai; profesionalūs augintojai taip pat taiko oro sluoksniavimą.

Galimos problemos ir rizikos

Ligos ir kenkėjai

Figos dažniausiai pakankamai atsparios ligoms, tačiau jas gali pažeisti pelėsiai, šaknų puvinys, smulkūs kenkėjai – amarai, tripsai, vaisinė muselė ar paukščiai, ypač sunokus vaisiams. Reguliarus augalo stebėjimas, tinkamas laistymas ir vėdinimas sumažina ligų tikimybę.

Vaisių jautrumas transportui

Šviežios figos labai trapios – jos greitai genda, sunkiai pervežamos dideliais atstumais, kas riboja jų sezoninį prieinamumą šiauriniuose kraštuose. Pastebima, kad džiovintos figos išsaugo daugiau maistinių medžiagų ir gali būti ilgai laikomos, todėl tapo pagrindine prekybinė forma.

Mitai ir dažnai užduodami klausimai apie figos medį

  • Ar figos blogai veikia virškinimą? Ne, jei vartojamos saikingai ir jei nėra skaidulų netolerancijos, figos netgi gerina žarnyno veiklą.
  • Ar galima valgyti žalias figas? Sunokusios žaliai spalvai figos yra valgomos, tačiau nespėjusios sunokti (ypač laukinės rūšys) vaisiai kartūs, o pieniškos sultys gali dirginti odą.
  • Figos ir pieno produktai – ar suderinama? Jokių medicininių prieštaravimų nėra, figos net papildo kalcio šaltinius ir tinkamos įvairiose dietose.
  • Ar figmedis gali augti Lietuvoje? Lietuvos žiemos atšiaurios, todėl lauke auga tik šalčiui atsparesnės veislės ar augalai, apsaugoti žiemą; vis dėlto figomis galima džiaugtis auginant vazonuose, šiltnamiuose ar žiemos soduose.

Praktiniai patarimai augintojui

  • Sodinant vazonuose, rinkitės indus su drenažo skylėmis ir naudokite purų substratą, kad augalo šaknys negautų per daug drėgmės.
  • Vasarinis genėjimas padės formuoti kompaktišką, derlingą vainiką, be to, paskatins didesnių vaisių užderėjimą.
  • Rudenį, kai vaisiai nunoksta, augalą pasiruoškite žiemai – sumažinkite laistymą, perneškite į vėsesnę patalpą arba apdenkite šaknis mulčiu.
  • Vilkite rankas apsaugines pirštines, jei genite figos medį – jų sultyse esantis lateksas gali sukelti odos dirginimą.

Išvados

Figos medis – ne tik istorinis kultūrų ir mitų simbolis, bet ir patrauklus, naudingas žmogui vaismedis. Šiuolaikinė medicinos ir mitybos mokslų analizė patvirtina, kad figos praturtina racioną natūraliais vitaminais, mineralais bei skaidulomis. Dėl savo unikalių savybių bei gana paprasto auginimo, figos medžiai vis dažniau atranda savo vietą sodų ar butų kolekcijose, o šio augalo populiarumas – ženklas, kad jis vis dar aktualus ir šiandienos žmogui. Nepamirškite: kiekvienas vaisius naudingas tik saikingai vartojamas ir kaip sveiko gyvenimo būdo dalis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *