Kaip iš maisto likučių susikurti visą sodą: žingsnis po žingsnio

Kaip iš maisto likučių susikurti visą sodą: žingsnis po žingsnio

Tvarus daržininkavimas kasmet pelno vis daugiau sekėjų, ir tam yra daugybė priežasčių. Rūpinantis planeta, draugiškos sodininkystės praktikos tampa vis populiaresnės – jos ne tik lemia mažesnes priežiūros sąnaudas, bet ir padeda sutaupyti. Yra įvairių būdų, kaip daržas gali tapti draugiškesnis aplinkai: pradedant vietinių augalų auginimu, ekologiškų mulčių naudojimu ar kuriant savarankiškus daržus. Tačiau ypač veiksmingas ir prieinamas būdas sustiprinti daržo tvarumą – panaudoti virtuvės atliekas tiesiog sode.

Pačios veiksmingiausios virtuvės atliekų panaudojimo formos

Dvi pagrindinės galimybės, kaip panaudoti maisto likučius savo sode, yra kompostavimas ir pakartotinis jų sodinimas tiesiai į dirvą, kad ant jūsų stalo vėl atsidurtų jau išauginta produkcija.

Išbandykite kompostavimą

Niekam ne paslaptis, kad kompostavimo dėžė – puikus būdas prikelti gyvybei vaisių ir daržovių žieveles, kavos tirščius, arbatos maišelius, riešutų kevalus ar net kiaušinių lukštus. Į kompostą galima dėti ir sodo atliekas – lapus, nupjautą žolę, šakeles. Svarbu išlaikyti tinkamą pusiausvyrą tarp azoto turinčių („žaliųjų“) ir anglies turinčių („rudųjų“) medžiagų, kad kompostas natūraliai ir greitai susiskaidytų. Įprasta šią pusiausvyrą pasiekti paprasčiausiai kaitaliojant šviežias žaliąsias atliekas ir sausą rudąją masę.

Kartas nuo karto verta permaišyti kompostą, kad dirvožemis būtų gerai vėdinamas. Po kelių mėnesių jūsų kompostas virs tamsiu žemės sluoksniu, kuriuo galėsite praturtinti savo daržo lysves. Taip pat galima išbandyti sliekų kompostavimą, kuomet kompostavimo procesą spartina specialūs sliekai.

Yra ir paprastesnis būdas: jei nesinori ar nėra galimybės įkurti atskiros komposto krūvos, maisto likučius (tokius kaip vaisių ar daržovių atplaišos) galima užkasti tiesiai lysvėje. Tokį sluoksnį verta įkasti maždaug 15–20 centimetrų gylyje – natūraliai ir palaipsniui atliekos skaidysis, o dirva praturtės naudingomis medžiagomis. Visgi svarbu tai daryti saikingai, kad neprisiviliotumėte nepageidaujamų svečių.

Panaudokite maisto likučius naujam derliui

Daug ką, kas dažnai atsiduria šiukšliadėžėje, galite vėl prikelti gyvenimui ir išauginti naujus augalus. Tai padaryti paprasta ir žaisminga.

  • Svogūninės daržovės, pavyzdžiui, svogūnų balti „šaknys“, sudėtos į stiklinę vandens ir laikomos saulėtoje vietoje, per kelias savaites pradeda leisti naujus lapus.
  • Salotos pagrindą galima įmerkti į seklų vandenį ir po kelių savaičių stebėti, kaip jis atželia.
  • Bulvėse išaugusius „daigų akutes“ tereikia įkasti į žemę – jos netrukus virs naujais bulvių kerais.
  • Salierus galima kelias dienas laikyti vandenyje, o paskui perkelti į dirvą, kad išaugtų naujas stiebas.
  • Vieną česnako skiltelę pasodinus į purus, gerai drenuojamas žemes, po kurio laiko išdygs visai naujas česnako svogūnėlis.
  • Morkos viršūnėlę (apie centimetrą nuo šaknies) panardinus į vandens indelį, sudygs nauji lapeliai, kuriuos galima persodinti kaip pradžią naujai morkai.
  • Pjaukite per pusę svogūno dugną, sodinkite į žemę – po kelių savaičių pamatysite augančius naujus svogūnus.
  • Bok choy, pankoliai, batatai, citrinžolė – visa tai gali būti užauginta nuo likučių, jeigu sumaniai pasinaudosite jų savybėmis atželti.

Šie paprasti būdai leidžia ne tik turėti gausų ir sveiką derlių, bet ir ženkliai sumažinti atliekų kiekį. Naudojant virtuvės likučius sode, pasiekia ne tik daržo tvarumą – tai skatina kūrybiškumą, padeda taupyti laiką ir pinigus, o jūsų sodas taps gyvesnis nei bet kada anksčiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *