Cukinijos – tai viena iš pačių paprasčiausių daržovių, kurią galima auginti, derlių nuimti ir vėliau panaudoti virtuvėje. Jas galima valgyti bet kuriame nokinimo etape, tačiau jos būna ypač skanios, kol dar jaunos ir minkštos – gerokai anksčiau nei išauga didžiulės, sumedėjusios ir praranda skonį. Auginant cukinijas patiems, galima mėgautis jų gausiu derliumi ir netgi rinkti šio augalo geltonus žiedus, kurie taip pat puikūs naudojimui kulinarijoje.
Derliaus nuėmimo laikas
Norint mėgautis geriausiu cukinijų skoniu, svarbu nepamiršti dviejų taisyklių: skinti jas reikia anksti ir dažnai. Tai apsaugo nuo pernelyg didelių, vandeningų ir prėsku skoniu pasižyminčių vaisių. Derlių galima rinkti bet kuriuo metu, netrukdant augalui augti toliau ir vėl derėti.
Idealiausia cukinijas nuskinti, kai jos pasiekia apie 12–18 centimetrų ilgio. Rutulio formos cukinijas rekomenduojama skinti tuomet, kai jos yra bilijardo kamuoliuko dydžio. Šiais principais vadovaujasi daugelis augintojų todėl ir pavadinimai dažnai sietini su kamuolio formos veislėmis.
Jeigu norite, cukinijų galima skinti ir dar mažesnių – apie 5–10 centimetrų ilgio. Tokios mažytės cukinijos pasižymi itin švelniu ir saldoku skoniu, dėl ko dažnai būna populiarios restoranų virtuvių ar turgų lentynose. Neretai jos skinamos kartu su dar neišsiskleidusiu žiedu; žiedus galima įdaryti sūriu, apvolioti tešloje ir kepti kartu su mažyčiu vaisiumi – taip gaunasi ypatingas patiekalas.
Kaip rinkti cukinijų žiedus
Cukinijos augina tiek vyriškus, tiek moteriškus žiedus ir juos apdulkina bitės ar kiti vabzdžiai. Vyriški žiedai auga ant ilgesnių, plonų kotelių, o moteriški – pačiame vaisiaus gale. Nors moteriškieji žiedai laikomi skanesniais, jeigu nuskynę visus juos, augalas paprasčiausiai neduos vaisių. Todėl patariama nuskinti žiedus tuomet, kai jie jau beveik patys krenta nuo augalo. Siekiant užtikrinti vaisių rašėjimą, nepatartina nuskinti visų – palikus bent vieną vyrišką žiedą kas 12–15 žiedų, augalas vis dar galės sėkmingai apdulkinti moteriškus žiedus ir užauginti vaisių.
Tinkamas derliaus nuėmimo būdas
Norint gražiai ir nesužeidžiant vaisiaus nuskinti cukiniją, patogiausia naudoti genėjimo žirkles, aštrius peilius ar paprastas žirkles – stiebą rekomenduojama nukirpti per centimetrą ar du nuo prinokusio cukinijos kūno. Fruitus galima bandyti susukti rankomis, tačiau neretai taip pažeidžiamas ir pats vaisius, todėl tokį būdą rinktis reiktų atsargiai.
Skindami vyriškus žiedus, jų kotelį nukirpkite 2–3 centimetrus žemiau žiedo – taip išsaugosite patogią rankenėlę kepimui ir nepridarysite žalos trapiam žiedui. Viduje esantį dulkinėlį išimkite nedelsiant kol žiedas dar atviras – vėliau žiedlapiai užsiveria ir dulkinėlį pašalinti tampa daug sudėtingiau. Moteriškuosius žiedus galima paprasčiausiai nuskinti arba nukirpti kartu su prisitvirtinusiu vaisiumi. Švelniai nuimkite žiedą, kad nesužeistumėte augančios cukinijos – o norint, galima rinkti tiek žiedą, tiek kartu dar labai mažą vaisių.

Architektūros ir statybų entuziastė, rašanti apie interjero dizainą, namų statybos procesus ir aplinkos kūrimą. Jos tekstuose gausu praktinių patarimų, kaip susikurti estetišką, patogų ir funkcionalų būstą. Domisi inžineriniais sprendimais, tvaria statyba bei „Pasidaryk pats“ projektais, kurie leidžia išreikšti kūrybiškumą ir taupyti resursus.