Bet kokios daržovės teigiamai reaguoja į tręšimą. Šiandien rinkoje yra daugybė mineralinių trąšų pomidorams ir agurkams, todėl daržininkai dažnai susiduria su klausimu, kurias pasirinkti. Tačiau egzistuoja ir natūrali alternatyva – mielių tręšimas, kuris buvo naudojamas dar mūsų protėvių laikais, kai apie mineralines trąšas nebuvo žinoma.
Šiame straipsnyje detaliau aptarsime, kokią naudą suteikia mielių trąšos agurkams ir pomidorams bei kaip jas teisingai naudoti. Patyrę sodininkai jau įsitikino, kad šis metodas leidžia išauginti gausų ir sultingą derlių, o pradedantieji turėtų atidžiai susipažinti su pateikiamomis rekomendacijomis.
Mielės sode
Mielės yra plačiai naudojamas maisto produktas, tačiau jos taip pat gali būti sėkmingai naudojamos kaip natūralios trąšos daržovėms.
Kodėl mielių trąšos yra naudingos?
- Jose yra baltymų, mikroelementų, aminorūgščių ir organinio geležies – visų būtinų medžiagų, reikalingų agurkams ir pomidorams.
- Tai saugi ir ekologiška priemonė, todėl šitaip užaugintas daržoves galima drąsiai valgyti net mažiems vaikams.
- Mielių tręšimas gerina dirvožemio mikroflorą, nes mielių bakterijos slopina kenksmingus mikroorganizmus.
- Šis natūralus tręšimo būdas gali būti naudojamas įvairiais augimo etapais. Jis padeda augalams greičiau prisitaikyti, stiprėti ir vystytis tiek atvirame lauke, tiek šiltnamiuose.
Kaip mielės veikia augalus?
Mielių trąšos skatina greitą lapų ir šaknų sistemos augimą. Stiprios šaknys užtikrina geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą, o tai teigiamai veikia derlių.
Be to, augalai tampa atsparesni stresui net ir nepalankiomis sąlygomis – tai ypač aktualu lauke auginamiems augalams. Taip pat padidėja jų imunitetas, todėl sodinukai geriau prigyja persodinti į atvirą dirvą.
Mielėmis tręšti augalai rečiau nukenčia nuo ligų ir kenkėjų.
Kaip paruošti mielių tirpalą?
Mielės gali būti naudojamos sausos, granuliuotos arba šviežios (dar vadinamos gyvomis). Kaip ir bet kurios kitos trąšos, mielės turi būti naudojamos tinkamomis proporcijomis.
Mielių sudėtyje yra naudingų bakterijų, kurios patekusios į šiltą ir drėgną dirvą pradeda aktyviai daugintis. Mielėse esantis kalis ir azotas praturtina dirvožemį, o šie elementai yra būtini agurkams ir pomidorams normaliam vystymuisi.
Svarbu! Tręšti reikia tik po laistymo, kad mielių bakterijos galėtų efektyviai veikti.
Kaip naudojamos mielių trąšos?
Mielių tręšimo metodas žinomas nuo senų laikų. Deja, pradėjus plačiai naudoti mineralines trąšas, jis buvo beveik pamirštas. Tačiau patyrę sodininkai tvirtina, kad mielių tręšimas nėra prastesnis už chemines trąšas, o kai kuriais atvejais netgi veiksmingesnis.
Tai natūralus augimo stimuliatorius, kuris aktyvina augalų imuninę sistemą ir yra visiškai saugus. Vienintelis niuansas, kurį reikia prisiminti – mielės rūgština dirvą.
Svarbu!Po mielių tręšimo būtina pabarstyti dirvą medžio pelenais, kad būtų neutralizuota rūgštis.
Pirmą kartą mielių trąšos naudojamos dar daigų auginimo stadijoje. Pakartotinai tręšiama praėjus trims savaitėms po sodinimo ir pasirodžius pirmosioms gėlėms. Pomidorams trąšos skiriamos kas 15 dienų, agurkams – kas 10 dienų.
Mielių trąšų receptai
Kadangi mielės daržovių tręšimui naudojamos jau daugelį metų, yra daugybė praktikoje patikrintų receptų. Kai kuriuose naudojamos vien mielės, kitur – kviečiai, dilgėlės, apyniai, vištų mėšlas ar cukrus. Taip pat galima naudoti juodą duoną.
Svarbu! Jei abejojate mielių trąšų veiksmingumu, pirmiausia išbandykite jas ant kelių augalų.
Paprasti mielių tirpalai
- Receptas: 200 gramų šviežių mielių ištirpinama 1 litre šilto vandens. Jei vanduo chloruotas, jį reikia palikti nusistovėti. Mišinys laikomas ne mažiau kaip 3 valandas, tada supilamas į kibirą ir praskiedžiamas iki 10 litrų šilto vandens. Šio kiekio užtenka 10 augalų.
- Receptas: 14 gramų sausų mielių ir trečdalis stiklinės cukraus sumaišomi 10 litrų šilto vandens. Prieš laistymą praskiedžiama santykiu 1:5 su vandeniu. Po vieną litrą tirpalo pilama prie kiekvieno augalo.
- Receptas: 10 gramų sausų mielių ir du šaukštai cukraus ištirpinami 10 litrų šilto vandens. Fermentuojama 3 valandas. Praskiedžiama santykiu 1:5.
Mielių trąšos su priedais
- Žolės užpilas: 50 litrų talpos inde sumaišoma pjaustyta žolė, 500 gramų šviežių mielių ir kepalas duonos. Užpilama šiltu vandeniu ir paliekama fermentuotis 48 valandas. Paruoštas tirpalas praskiedžiamas santykiu 1:10 ir po litrą užpilamas po kiekvienu augalu.
- Pieninė trąša: Sumaišomas 1 litras naminės pieno ir 14 gramų sausų mielių. Fermentuojama 3 valandas, tada praskiedžiama 10 litrų šilto vandens.
- Mielės su vištų mėšlu: 250 gramų šviežių mielių, trečdalis stiklinės cukraus, 2 stiklinės medžio pelenų ir 2 stiklinės vištų mėšlo. Fermentuojama kelias valandas, tada praskiedžiama 10 litrų šilto vandens.
Jei vietoj apynių naudojamos kviečių sėklos, jos pirmiausia sudygdomos, sumalamos, tada į jas pridedama miltų, cukraus ir mielių. Gautas mišinys 20 minučių kaitinamas garų vonelėje. Po paros galima naudoti kaip trąšas.
Svarbu!Mielių trąšas galima naudoti tik tada, kai dirva pakankamai sušilus. Šaltame dirvožemyje bakterijos neveikia.