Norint užauginti ir surinkti vėsiojo sezono daržoves pačiu tinkamiausiu metu, rekomenduojama vadovautis praktiniais patarimais.
Brokoliai
Pastebėjus, kad augalo centre pradeda formuotis brokolio galvutė, būtina stebėti jos augimą kasdien. Geriausia brokolius nuskinti tada, kai maži žiedpumpuriai tebėra sandariai suspausti. Jei pastebimi bręstantys ar geltonėjantys pumpurai, tuoj nupjaukite galvą nuo stiebo, net jei ji nėra didelė – prasiskleidę pumpurai tampa birūs. Nupjovus pagrindinę galvą, augalas dažnai išaugina mažesnius šoninius ūglius tarp lapų pažastyse.
Mažesnės brokolių galvos, palyginti su pirktinėmis, yra įprastas dalykas, nes prekybos centruose daržovės auginamos optimaliomis sąlygomis. Šviežius brokolius šaldytuve galima laikyti apie savaitę.
Briuselio kopūstai
Briuselio kopūstai tinkami skynimui, kai jų mažos galvos tampa kietos ir pasiekia aplink vieno centimetro skersmenį. Juos lengviausia pašalinti atsukant nuo pagrindinio kotelio.
Apatinėje augalo dalyje pumpurai ima formuotis pirmieji, vėliau – aukščiau, todėl derlius renkamas kelias savaites. Kad visi pumpurai sunoktų tuo pačiu metu, rekomenduojama likus šešioms savaitėms iki derliaus nupjauti augalo viršūnę.
Pilnai subrendę pumpurai šaltyje puikiai laikosi ant augalo, todėl žiemą, švelnesnio klimato zonose (kai sodinama rudenį), galima juos skinti tiesiai iš daržo. Šaltuose regionuose Briuselio kopūstų augalai dažnai apipilami šiaudais ar lapais, kad per žiemą būtų galima ilgiau skinti derlių.
Baltagūžiai kopūstai
Kopūstai skinami, kai susiformuoja galva. Kai kurios veislės soduose laikosi kelias savaites, o kitas reikia nupjauti vos tik galva sukietėja. Veislės laikymo trukmę apibrėžia sodininkams skirtos rekomendacijos. Galvai skeldėjant – ją nupjaukite iš karto.
Norint įvertinti, ar kopūsto galva tinkama skynimui, galima ją švelniai suspausti – ji turi būti tvirta. Kartais vizualiai atrodo, kad galva jau subrendo, bet viduje ji vis dar puri. Nupjovimui galva atskiriama nuo augalo ties pagrindu.
Šviežiai nuskinti kopūstai vėsiai laikomi išsilaiko keletą savaičių.
Žiediniai kopūstai
Artėjant brandai, patartina kasdien stebėti, kaip didėja žiedinių kopūstų galva. Kol ji maža ir itin kompaktiška, galima auginti toliau, kol skersmuo pasiekia apie 15–20 centimetrų. Jei galva ima skleistis, ją reikia kuo greičiau nupjauti prie pagrindo, nes vėliau ji tik suirs ir praras gerą tekstūrą. Šią daržovę šaldytuve galima laikyti mažiausiai dvi savaites. Dėl jautrumo temperatūros svyravimams žiedinius kopūstus sudėtinga užauginti daugelyje regionų.
Lapiniai kopūstai
Lapinius kopūstus galima skinti bet kuriuo augimo etapu – tereikia nupjauti apatinius lapus ir leisti viršuje augti naujiems. Reguliarus derliaus rinkimas ir pakankamas drėkinimas skatina sparčiau augti ir leisti švelnesnius lapus. Skoniausias derlius gaunamas rudenį ir žiemą, kai lapus paliečia šalnos.
Salotos
Salotų lapus galima skinti nuo bet kokio dydžio augalo. Lapines salotas patogiausia rinkti nuskiriant išorinius lapus, palaikant augimo pumpurą, kad vėliau formuotųsi nauji lapai. Romaino salotoms reikia luktelėti, kol ims ryškėti būdingas vidinis augimo kotas; jei leidžiama visiškai užaugti, susiformuoja laisva galva.
Bibo tipo salotos sudaro laisvą galvą, tinkamą skynimui bet kada, bet norint išgauti tipišką kekę, palaukite, kol beveik pilnai subręs, ir tada nupjaukite prie šaknų. Galviniams tipams taikoma ta pati taisyklė, o jei dėl oro sąlygų galviškai salotai nesusiformuoja tvirta galva – valgykite išaugusius lapus.
Vėsioje temperatūroje salotos būna saldžiausios. Atšilus orui, jose sparčiau vystosi sėklos, o lapai tampa kartūs – tada rekomenduojama visą derlių nuskinti iš karto ir laikyti šaldytuve.
Svogūnai
Gelstančios svogūnų laiškų viršūnės praneša, kad derlius jau baigia bręsti. Tuo metu laistymą reikia baigti ir leisti laiškams išgulti bei nudžiūti. Tik visiškai subrendę svogūnai tinkami rauti – per anksti surinkus kaklelis būna storiau, dėl to labiau pūna.
Išrautus svogūnus patartina paskleisti nepaliečiant vienas kito pavėsyje ir sausai išgryninti keletą dienų. Tuomet reikia patrumpinti laiškus iki 2–3 centimetrų ir nupjauti šaknis.
Laikymui svogūnus galima dėti į nailonines kojines – įmetant po vieną, tarp jų surišti mazgą, kad nesiliestų. Pakabinkite vėsioje, sausoje vietoje ir nupjaukite po svogūną, kai prireikia. Kitas saugojimo būdas – paskleisti svogūnus ant tinklelio laikant tarpus tarp svogūnų.
Cukriniai žirniai
Cukrinius žirnius galima skinti praktiškai visą laiką. Šių žirnių ankštys ir sėklos pasižymi saldumu, todėl itin vertinami švieži. Dažnai dalis derliaus iškart suvalgoma dar lauke.
Kol ankštys plokščios ir jaunos, jas tinka naudoti troškiniuose – kaip valgomas žirnių ankštis. Palaukus, kol sėklos išsipūs, galima valgyti tiek visą ankštį, tiek išlukštentas žirnes.
Šviežiai surinkti cukriniai žirniai greitai praranda saldumą, todėl juos verta suvartoti iškart po skynimo. Skinkite ankštis spaudžiant prie stiebo – netempkite, nes augalo ūseliai lengvai pažeidžiami.
Špinatai
Špinatų lapai valgomi, kai tik pasiekia tinkamą dydį. Galima nuskinti po vieną, pradėjus nuo išorinių, o vidinius palikti tolesniam augimui. Taip pat galima palaukti, kol augalas suvešės, išrauti visą, nupjauti šaknis ir sunaudoti. Pavasarį augančius špinatus verta palikti dirvoje, kol jie ims augti į aukštį ar formuoti žiedus.
Rudenį sodintų špinatų geriau nejudinti – švelnesnio klimato vietose jie tęsią derėjimą visą žiemą. Šaltuose regionuose špinatus galima auginti šaltoje lysvėje arba pridengti šiaudais, kad pavasarį galėtumėte mėgautis ankstyvu derliumi.

Praktiškas, išradingas ir kruopštus vyras, kuris mėgsta viską pasidaryti pats. Nuo vaikystės domėjosi, kaip veikia įvairūs daiktai, o vėliau tai pavirto į aistrą statybai, interjerui ir inžinerijai. Po daugelio metų darbo statybų sektoriuje, jis nusprendė savo žiniomis pasidalinti su kitais – taip gimė jo tinklaraštis, kuriame aptaria viską: nuo grindų dangos pasirinkimo iki sodo tvarkymo patarimų.