Batatų auginimas

Batatų auginimas

Skirtingai nei paprastosios bulvės, kurios geriausiai auga vėsesnėje dirvoje, saldžiosios bulvės mėgsta aukštesnę temperatūrą. Šie atogrąžų augalai neatsparūs šalčiui, todėl šiltuose regionuose daigai sodinami praėjus maždaug mėnesiui po paskutinių pavasario šalnų, kai ne tik oras, bet ir žemė būna pakankamai įšilę. Saldžiųjų bulvių vešlios vijoklinės šakos tinka kaip dekoratyvi danga plotuose, kuriuos sunku ar sudėtinga šienauti.

Sodinimui rekomenduojama rinktis stiprius, gerai įsišaknijusius saldžiųjų bulvių daigus. Patikimų tiekėjų patirtis užtikrina, kad augalus pradėsite auginti iš stiprių, sveikų sodinukų.

Trumpas saldžiųjų bulvių auginimo vadovas

  • Saldžiąsias bulves sodinkite į gerai įšilusią dirvą maždaug po mėnesio nuo paskutinių pavasarinių šalnų.
  • Daigus sodinkite 30–45 cm atstumais į drėgną, humusingą žemę, kurios pH turėtų būti nuo 5,8 iki 6,2.
  • Prieš sodinant pagerinkite dirvą įmaišydami kelis centimetrus perpuvusio komposto ar kitos organinės medžiagos.
  • Jauniems augalams apsaugoti venkite piktžolių – lysvę apžiūrėkite nuolat ir ravėkite rankomis.
  • Reguliariai tręškite ilgai veikiančiomis trąšomis, kad užaugintumėte gausų derlių.
  • Kasti saldžiąsias bulves pradėkite, kai vijoklių galai ima gelsti.
  • Prieš gaminimą nelaistytas šakniavaises 10 dienų brandinkite šiltoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Dirva, sodinimas ir priežiūra

Saldžiosios bulvės geriausiai auga purioje, derlingoje ir laidžioje žemėje. Optimalus dirvožemio pH yra 5,8–6,2, bet galima auginti ir žemesnio pH, iki 5,0. Prieš sodinimą rekomenduojama žemę gerai sudrėkinti. Jeigu dirva sunkesnė, molinga, bulves sodinkite pakeltose lysvėse, pripildytose specialiai paruoštu dirvožemiu, kuris tinka tokio tipo augalams. Tinkamas šaknų formavimasis vyksta tuomet, kai dirvoje pakanka oro, todėl labai tinka smėlėta žemė. Vėsesniuose regionuose žemę galima apkloti juoda plėvele arba agroplėvele likus trims savaitėms iki sodinimo, kad ji geriau sušiltų.

Saldižiosios bulvės labai gyvybingos – net atsitiktinai nukritę daigai sudygsta, jei dirva pakankamai šilta ir drėgna. Tarp daigų palikite 30–45 cm tarpus, tarp eilių – 90 cm, kad būtų kur augti ilgiems vijokliams. Karštomis, saulėtomis dienomis iškart po pasodinimo augalus galima pridengti apverstais gėlių vazonais arba moliniais puodais tris dienas, kad apsaugotumėte nuo tiesioginių saulės spindulių.

Konteineriuose auginami saldžiųjų bulvių daigai dažnai apraizgo vazoną šaknimis, todėl gali neišauginti tinkamų šakniavaisių. Norėdami to išvengti, prieš sodinant, kiekvieną augalą nupjaukite šiek tiek virš dirvos linijos inde ir pasodinkite tiesiai į lysvę be šaknų. Per 2–3 dienas išauga naujos šaknys, iš kurių vėliau užauga kokybiškos saldžiosios bulvės. Ypač pirmąją savaitę daigus reikia gerai laistyti.

Saldžiųjų bulvių vijokliai greitai apima didelį plotą. Praėjus dviem savaitėms po pasodinimo atsargiai išravėkite lysvę, kad nepažeistumėte greitai plintančių šaknų. Šios šaknys virsta pačiomis bulvėmis. Laistykite kartą per savaitę. Vanduo tampa itin svarbus, kai šaknys plinta ir auga.

Anksčiau saldžiosios bulvės galėjo duoti derlių ir prastesnėje žemėje, tačiau pasodintos į gerą dirvą ir reguliariai tręšiamos, jos dera gausiau, didesni šakniavaisiai. Parinkite trąšas, kuriose būtų daugiau kalio – trečiasis skaičius etiketėje, pavyzdžiui, ilgesnio veikimo birios trąšos. Trąšas dėkite pagal gamintojo pateiktas rekomendacijas, po to žemę uždenkite centimetro storio nupjauta žole ar kita biologiškai skaidaus mulčiu. Toliau ravėkite ir mulčiuokite dar mėnesį – vėliau augalai pajėgūs savarankiškai kovoti su piktžolėmis, nors sausros laikotarpiu naudinga gausiau laistyti bent kartą per savaitę.

Taip pat galima tręšti kas savaitę tirpiomis augalų trąšomis – svarbu laikytis ant pakuotės pateiktų nurodymų.

Dažniausios problemos

Švelnūs saldžiųjų bulvių lapai patinka stirnoms, todėl gali prireikti apsaugoti augalus dengiamąja agroplėvele. Japoninės straubliukai ir kiti lapus graužiančių vabzdžių sukelia nedidelius nuostolius, tačiau dažniausiai augalai atauga sparčiai ir išaugina sveikus lapus. Daugiausiai žalos gali padaryti šakniavaisius puolančios kenkėjų rūšys: kai kuriuose regionuose rimtą grėsmę kelia saldžiųjų bulvių straubliukai, laidojikai ir nematodai. Gauti patarimų dėl kenkėjų prevencijos verta kreiptis į vietos specialistus.

Labai pavojinga grybinė liga – skurfis, kurią sukelia dirvoje gyvenantis grybas, gali visiškai sunaikinti derlių ir yra itin sunkiai išnaikinama. Siekiant užkirsti kelią, visada sodinkite sertifikuotus, sveikus daigus iš patikimų tiekėjų.

Vėlyvą vasarą saldžiosios bulvės išaugina žiedus, kurie išvaizda labai primena ryto šlovės augalų žiedus – jie priklauso tai pačiai šeimai.

Derliaus nuėmimas ir laikymas

Saldžiųjų bulvių derlius bręsta tuomet, kai vijoklių galai pradeda geltonuoti arba prieš šalnas. Norėdami nepažeisti šakniavaisių, suraskite pagrindinį augalo stiebą ir kastuvu atsargiai atpurenkite aplink 45 cm spinduliu. Rankomis atsargiai ištraukite šakniavaisius. Prieš kasimą galima dalį vijoklių patrumpinti, kad būtų lengviau pasiekti bulves. Derlių reikia nuimti iki šalnų, nes vėsi temperatūra pablogina ne tik skonį, bet ir laikomumą.

Ką tik iškastos saldžiosios bulvės nebūna saldžios, bet jau tinka kepiniams ar apkepams. Svarbu jas subrandinti – nupurtykite žemes ir sudėkite šakniavaisius neplautus į 27–32 laipsnių Celsijaus, gerai vėdinamą vietą, pavyzdžiui, lauko pavėsį po stogu, ir laikykite apie 10 dienų. Per šį laiką odelės užgis, o minkštimas taps saldesnis ir vertingesnis maistine prasme. Šis etapas labai svarbus – nebrandintos bulvės prastai kepa. Po brandinimo laikykite derlių sausoje, vėsioje (apie 16 laipsnių), bet ne šaldytuve ar vietose žemesnėje nei 10 laipsnių aplinkoje. Tinkamomis sąlygomis, esant didelei drėgmei, saldžiosios bulvės išsilaiko iki pusės metų – tinka rūsys, sandėliukas ar kita vėsi patalpa.
Jei po sodinimo augalai per daug nuvysta, pridengite juos moliniu vazonu ar puodu nuo karščio.
Saldžiųjų bulvių vijokliai išauga labai ilgi, todėl jiems reikia daug vietos.
Karštą vasarą mulčiavimas prieš vijokliams išsiplečiant padeda palaikyti drėgmę ir sumažina piktžolių kiekį.
Saldžiosios bulvės kasimui subręsta tada, kai sezono pabaigoje vijokliai ima gelsti. Prieš vartojimą būtinas brandinimo laikotarpis.
Keptos nesuvyniojus į foliją išsaugo saldžiausią skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *