Paruošti ketaus keptuvę yra nedidelė kaina už patikimą virtuvės įrankį, kuris tolygiai kaitina maistą, gali būti perkeliamas tiesiai nuo viryklės į orkaitę ir yra toks patvarus, kad tarnaus amžinai. Sužinokite, kaip tinkamai paruošti ketaus keptuvę, pasinaudodami ekspertų patarimais iš „Lodge Cookware“.
Ketaus indai egzistuoja jau tūkstančius metų, ypač Azijoje. Jie buvo sukurti gerokai prieš tai, kai viryklės tapo įprastos, o dauguma virimo indų iš pradžių buvo skirti atlaikyti atviros ugnies kaitrą.
Kai prasidėjo teflono era, sunkios ketaus keptuvės prarado populiarumą. Jas pakeitė lengvesnės ir modernesnės alternatyvos, tokios kaip aliuminis, keramika ir nerūdijantis plienas. Tačiau kukli keptuvė išliko populiari profesionalių virėjų tarpe, kurie dažnai ją įtraukia į savo svarbiausių virtuvės reikmenų sąrašus.
Ketaus privalumai
Pasak ekspertų iš „Lodge Cookware“, yra keturios priežastys, kodėl ketaus indai yra populiarūs tarp profesionalių virėjų:
- Natūraliai nelipni – todėl maistui nesikaupia cheminės medžiagos.
- Laiko šilumą – paviršius laiko šilumą ir tolygiai ją paskirsto.
- Universalus virimas – ketaus indus galima naudoti ant viryklės, orkaitėje ar net ant ugnies.
- Patvarumas – ketaus indai gali tarnauti daugelį metų ir kai kuriais atvejais perduodami kaip šeimos relikvija.
Kaip kasdien prižiūrėti ketaus keptuvę
Yra daug mitų apie „teisingą“ ketaus priežiūrą, tačiau procesas iš tikrųjų yra gana paprastas. Svarbiausia yra gerai išdžiovinti keptuvę, kad būtų išvengta rūdijimo.
- Nuplaukite keptuvę karštu vandeniu ir tvirtu šepečiu (jei norite, galite naudoti muilą).
- Gerai nuplaukite ir išdžiovinkite keptuvę.
- Užtepkite labai ploną ir tolygų sluoksnį riebalų ar aliejaus (geriausia naudoti augalinį aliejų) tiek viduje, tiek išorėje. Būkite atsargūs, kad nepadaugintumėte aliejaus, nes tai gali sukelti lipnų paviršių.
Jei jūsų keptuvė buvo neseniai paruošta, galite baigti čia. Jei reikia ją vėl paruošti, tęskite su šiais žingsniais.
Kaip paruošti ketaus keptuvę
- Ant apatinio orkaitės lentynos padėkite foliją (tai padės surinkti aliejaus lašus, kai ruošite keptuvę).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180–200 laipsnių Celsijaus.
- Įdėkite keptuvę į orkaitę ir leiskite kepti mažiausiai valandą. Praėjus valandai, išjunkite šilumą ir leiskite keptuvei atvėsti orkaitėje.
- Kai atvės, keptuvę galima saugiai laikyti.
- Šį procesą galite pakartoti, kad pasiektumėte norimą paruošimo lygį.
Ženklai, kad reikia vėl paruošti ketaus keptuvę
Yra du būdai, kaip sužinoti, ar jūsų keptuvė reikalauja vėl paruošti:
- Jei maistas pradeda lipti prie keptuvės.
- Jei ant keptuvės kaupiasi juodos nuosėdos.
Kaip pašalinti rūdis iš ketaus keptuvės
Šiek tiek rūdžių ant jūsų keptuvės nėra idealu, tačiau tai nėra pasaulio pabaiga. Net jei keptuvė buvo ypač apleista, greičiausiai tai galima išspręsti įdedant šiek tiek pastangų.
Išvalykite rūdijas su tvirtu šepečiu ir vėl paruoškite keptuvę. Ji bus kaip nauja!
Ketaus patarimai pradedantiesiems
Jei esate pradedantysis ketaus naudojime, ieškokite lengvų ir iš anksto paruoštų modelių. „Lodge Cookware Blacklock“ serija yra trigubai paruošta ir iki 25% lengvesnė nei tradicinės ketaus keptuvės rinkoje. Kai turėsite savo keptuvę, atsiminkite šiuos dalykus:
- Geriausia prieš dedant maistą keptuvę įkaitinti apie 4–5 minutes.
- Pridėkite aliejaus ar sviesto prieš maistą, kad išvengtumėte maisto prilipimo.
- Keptuvės rankena karštės naudojimo metu, todėl naudokite apsauginį silikoninį dangtelį. Naudokite rankeną tik tada, kai esate pasiruošę ją naudoti, nes ji taip pat įkais, jei bus palikta ant keptuvės.
- Kuo daugiau naudosite, tuo geresnės bus nelipnios savybės.

Architektūros ir statybų entuziastė, rašanti apie interjero dizainą, namų statybos procesus ir aplinkos kūrimą. Jos tekstuose gausu praktinių patarimų, kaip susikurti estetišką, patogų ir funkcionalų būstą. Domisi inžineriniais sprendimais, tvaria statyba bei „Pasidaryk pats“ projektais, kurie leidžia išreikšti kūrybiškumą ir taupyti resursus.