Dažnai momentinė kava laikoma tik paprasta alternatyva rafinuotiems kavos gėrimams iš kavinių, tačiau naujausi tyrimai parodė, kad net šešios momentinės kavos rūšys pelnė vienodai gerus arba net geresnius įvertinimus nei espresso kavos aparatu pagaminta kava. Tai rodo, jog momentinė kava stipriai patobulėjo.
Jei dėl augančių išlaidų pasirinkote atsisakyti kasdienio kavos puodelio kavinėje ir verčiau ruošti ją namuose, verta apsvarstyti momentinės kavos įsigijimą – galbūt tai visai nebloga idėja.
Be to, momentinė kava praverčia ne tik kaip gėrimas. Ji gali būti naudinga kulinarijoje, ypač norint suteikti patiekalams kavos skonio nepridedant papildomo skysčio, kuris būtinas ruošiant espresso kavą.
Štai 10 idėjų, kaip universaliai panaudoti momentinę kavą virtuvėje ir ne tik.
1. Tobulesnis bolonės padažas
Daug kas turi savų paslapčių, kaip išvirti išskirtinį bolonės padažą. Tačiau verta išbandyti — įdėkite arbatinį šaukštelį momentinės kavos į verdantį pomidorų padažą. Tai sustiprina skonio sodrumą ir sušvelnina pomidorų saldumą.
2. Dar sodresnis čili troškinys
Panašiai kaip ir padažui, šaukštas momentinės kavos pagerins mėsos, pupelių ir prieskonių mišinį čili troškinyje. Kava ne tik pagilina skonį, bet ir padeda suminkštinti mėsą. Naudokite smulkiai maltą kavos miltelį, o skonį subalansuokite cukrumi ir druska — nepadauginkite kavos, kad patiekalas netaptų kartus.
Praturtinkite bolonės padažą įmaišydami arbatinį šaukštelį momentinės kavos.
3. Išskirtinė sausainių tešla
Norite pusryčiams kartu su sausainiais gauti ir šiek tiek kofeino? Pabarstykite trupučiu momentinės kavos į įprastą sausainių tešlą (espresso tam netinka dėl papildomo skysčio). Tegu iš orkaitės sklinda malonus skrudintos kavos aromatas.
4. Kavos skonio pyragai, sviestinis kremas ir glajus
Naudodami momentinę kavą pyragams gardinti, nepridedate papildomo skysčio, o skonis tampa dar intensyvesnis. Kavos dozę galite nesunkiai reguliuoti, kad išgautumėte norimą aromatą. Kavos miltelius galima naudoti ir kremui ar glajui, o norint išvengti granulių – juos galima ištirpinti šaukšte karšto vandens prieš dedant į glaistą.
5. Prieskonių mišiniai mėsai
Kava puikiai dera su mėsa — momentinė kava yra puikus ingredientas sausiems prieskonių gaminiams kepsniams ar kepsniams orkaitėje. Išbandykite savo mišinį, sumaišę kavą, rūkytą papriką, rudąjį cukrų ir džiovintus prieskonius. Pradėkite nuo santykio viena dalis kavos ir dvi dalys cukraus bei prieskonių, koreguokite pagal skonį, nes kepant kavos skonis sustiprėja.
6. Pabarstykite ant ledų
Jei vaikystėje mėgote ant vanilinių ledų pabarstyti kakavos gėrimą, dabar išbandykite su momentine kava – jei pageidaujate, pagardinkite šokolado padažu, kad gautumėte mocos skonį.
Pabarstykite momentinės kavos milteliais šaltus gėrimus ar affogato desertus.
7. Kokteiliai ir glotnučiai
Jei ruošiate bananų glotnutį prieš išeidami iš namų ir norite papildomos energijos, šaukštelis momentinės kavos puikiai tiks. Tiesiog įdėkite ją kartu su bananu, jogurtu, pienu ir medumi.
Sužinokite daugiau apie tai, kiek kofeino yra jūsų momentinėje kavoje.
8. Mocha skonio brownies pyragaičiai
Manote, jog šokoladinį brownies pyragą neįmanoma pagerinti? Padarykite išimtį – šaukštelis momentinės kavos, ištirpinto skystoje tešlos dalyje, suteiks moca skonį ir dar daugiau malonumo.
9. Kavos trupiniai
Saldžią kavos trupinių masę lengva pasiruošti virtuviniame kombaine. Sumalkite 125 g nesūdyto sviesto su viena stikline miltų ir puse stiklinės cukraus, įdėkite du šaukštus momentinės kavos ir maišykite, kol gausite stambius trupinius. Juos paskleiskite ant skardos ir kepkite 180℃ temperatūroje 20–30 minučių, po to sulaužykite ir apibarstykite pyragus ar desertus.
10. Kūno priežiūros priemonėms
Mėginkite momentinę kavą naudoti ne tik kulinarijoje – sumaišykite ją kūno šveitikliui. Kava vertinama dėl antioksidacinių savybių, o rupios kavos granulės švelniai nušveičia odą ir gerina kraujotaką. Porą šaukštų kavos sumaišykite su cukrumi ir kokosų arba alyvuogių aliejumi, kol gausite tinkamą kūnui konsistenciją.

Praktiškas, išradingas ir kruopštus vyras, kuris mėgsta viską pasidaryti pats. Nuo vaikystės domėjosi, kaip veikia įvairūs daiktai, o vėliau tai pavirto į aistrą statybai, interjerui ir inžinerijai. Po daugelio metų darbo statybų sektoriuje, jis nusprendė savo žiniomis pasidalinti su kitais – taip gimė jo tinklaraštis, kuriame aptaria viską: nuo grindų dangos pasirinkimo iki sodo tvarkymo patarimų.